De voor- en nadelen van de Kangoeroewoning
Wat is een kangoeroewoning?
Een kangoeroewoning houdt in dat er in één pand twee zelfstandige woonruimtes zijn, die via een interne verbindingsdeur met elkaar in contact staan. Die verbindingsdeur moet wel afsluitbaar zijn. In Nederland hebben een aantal gemeentes kangoeroewoningen laten bouwen. Je kan ook zelf een bestaand pand opsplitsen of uitbreiden.
Wat is het verschil met een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige unit die je in je tuin kan plaatsen. Het kan ook een aanbouw, verbouwde garage of luxe tuinhuis zijn. Sinds 1 november 2014 is er geen vergunning meer nodig om zoiets in je tuin te plaatsen, wel moet je nog voldoen aan de minimale regels van het Bouwbesluit.
Waarom kies je voor een kangoeroewoning?
De belangrijkste reden om te kiezen voor een kangoeroewoning is om elkaar te helpen. Of je kiest ervoor omdat je het gezellig vindt. De hulp kan twee kanten op werken, want opa’s en oma’s hebben heus niet altijd zorg nodig. Kleinkinderen kunnen bijvoorbeeld lekker thuis spelen onder toeziend oog van de grootouders, zodat buitenschoolse opvang niet nodig is als de ouders werken. En met vakanties is er iemand die op het huis(dier) past.
Zo met zijn allen samenwonen kan heel prettig zijn. Maar alleen als je de onderstaande risico’s hebt bekeken en uitgesloten. Anders blijkt de kangoeroewoning een kat in de zak te zijn!
Wat zijn de risico's?
- Je zit aan elkaar vast
Als je een speciaal ontworpen kangoeroewoning koopt of huurt, zul je in het contract zien staan dat je bij het overlijden van de bewoners van een van de units, je of zelf moet verhuizen of de mantelzorg voor een nieuwe bewoner op je moet nemen. Ook kan je niet verhuizen zonder de andere partij te dwingen om te verhuizen. Door je eigen woning uit te breiden of een woning in je tuin te plaatsen, is het misschien mogelijk dat een partij blijft wonen na verhuizen of overlijden van de bewoners van het andere deel van het huis. Het huis wordt dan weer een enkele woning. Dat kan alleen als je de financiële middelen hebt om die grote woning aan te houden.
- Jullie zijn fiscale partners
Je kan wel elk een zelfstandig huishouden voeren, maar als je hetzelfde huisnummer hebt, ben je voor de belasting fiscale partners. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om te kiezen voor fiscaal partnerschap, de belasting legt dit op. Als jij of je kinderen een geregistreerd partnerschap hebben, is het nog geen echt probleem. Maar als je als alleenstaande (groot)ouder woont op hetzelfde adres met een alleenstaand volwassen kind, dan zijn de gevolgen groot. Door het optellen van je inkomens krijg jij en/of je kind minder of zelfs géén huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en/of “ouderkop” (voormalige alleenstaande oudertoeslag). Bij het kindgebonden budget en de ouderkop kan het om hoge bedragen gaan. Als je zoon of dochter bijvoorbeeld één kind heeft van 17 jaar en een inkomen onder het drempelinkomen (19.657,- per jaar) dan gaat het al om 5000,- euro per jaar.
- Jullie zijn ook financiële partners voor andere instanties
Ook andere instanties kunnen de inkomens van jou en je kinderen optellen als je niet met overeenkomsten kan aantonen dat jullie zelfstandige huishoudens voeren. De sociale dienst kan sociale voorzieningen of zelfs een bijstandsuitkering weigeren. Ook de Raad voor Rechtsbijstand kan financiële steun voor rechtsbijstand weigeren.
Nog wat tips.
De regels zijn complex. Daarom hier nog wat adviezen op een rijtje:
- Laat je goed voorlichten door experts.
- Laat door een notaris de zaken vastleggen omtrent het splitsen van de woning (splitsingsakte) en betalingen van de hypotheek.
- Neem het liefst ieder een eigen hypotheek.
- Vraag bij de gemeente voor elk een eigen huisnummer aan (zie vraag 11 in dit document). Als je elk een eigen adres hebt, sta je sterker.
- Overweeg of je het perceel wilt laten splitsen bij het Kadaster, zodat later de zelfstandige woningen makkelijker apart verkocht kunnen worden.
Houdt vooral ook de regels in de gaten, ze veranderen elk jaar. Zorg dat kangoeroewonen vooral leuk is.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met opanoma.nl