Als mantelzorger op vakantie ? Gebruik respijtzorg
Wat is respijtzorg?
Als je de zorg overdraagt aan een ander, noem je dat respijtzorg. Dat kan iemand uit je omgeving zijn, een vrijwilliger of een beroepskracht. In dat laatste geval heb je een indicatie nodig. Kijk goed waar je de indicatie moet aanvragen, bij de gemeente, je zorgverzekeraar of het zorgkantoor. Fello kan je makkelijk de weg wijzen.
Respijtzorg Wlz
Als je naaste zorg krijgt dat vergoed wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), kun je contact opnemen met het kantoor dat de zorg regelt. Zij beoordelen welke mogelijkheden er zijn. Het is verstandig om dit op tijd te doen, zo’n twee maanden van tevoren. Dan weet je zeker dat het goed geregeld is.
Stel, je hebt iemand gevonden die de mantelzorg taken overneemt. Dat is hartstikke fijn, maar hoe draag je dat dan over? Waar moet je rekening mee houden?
Verzamel tips
Als mantelzorger weet je precies wat een naaste nodig heeft en prettig vindt. Denk bijvoorbeeld aan de manier van verzorgen en eetwensen. Schrijf mantelzorg taken op, zodat het een stuk makkelijker wordt om de zorg over te dragen aan een ander. Bovendien ga je met een geruster hart van huis weg. Je kunt ook de checklist van MantelzorgNL gebruiken.
Neem de tijd
Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook in dit geval. Het is verstandig om de naaste waarvoor je zorgt goed voor te bereiden op jouw vakantie. Dat is prettig voor hem of haar, maar ook voor jezelf. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Gaat je naaste naar een locatie buitenshuis? Ga dan samen een keer kijken. Maak ook een afspraak met de verzorging, zodat je kunt kennismaken en de wensen van jouw naaste duidelijk zijn.
Begin klein
Laat de vervangende mantelzorger op tijd kennismaken met je naaste, zodat zij langzaam aan elkaar kunnen wennen. Denk bijvoorbeeld aan een boodschap doen of samen een kop koffie drinken.
Per direct hulp nodig?
Het kan natuurlijk gebeuren dat je er even helemaal doorheen zit en geen tijd hebt om je naaste voor te bereiden op vervangende zorg. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de huisarts, een sociaal wijkteam of mantelzorgondersteuning bij jou in de buurt.
Naast de hulp in jouw buurt is het ook mogelijk om gebruik te maken van de diverse vergoedingen en waarderingen voor mantelzorgers. Bekijk ons overzicht van de opties die er zijn.