Hulp bij een keukentafelgesprek

Het team van Fello staat altijd voor je klaar. Bijvoorbeeld bij vragen over het keukentafelgesprek. Wat is het, en hoe regel je het? Je leest er alles over in deze mail. En kom je er niet uit? Vraag het ons gerust.
Afbeelding artikel  het koffietafelgesprek

Wanneer jij of iemand in jouw omgeving hulp aanvraagt bij de gemeente, volgt er een keukentafelgesprek. Dit gesprek draait om ondersteuning en voorzieningen in huis of in je omgeving, zodat je zelfstandig kunt blijven en actief kunt deelnemen aan de maatschappij. Het is belangrijk om te weten dat dit niet om medische zorg gaat.

Wat brengt een keukentafelgesprek?  

De persoonlijke situatie van degene voor wie jij zorgt wordt in kaart gebracht. Dan wordt besproken waar ondersteuning bij nodig is en wat mogelijke oplossingen zijn. Soms kun jij als mantelzorger ondersteunen, soms is er andere hulp voor nodig. Het gaat niet om medische zorg, maar om hulp en voorzieningen in huis of omgeving om zelfredzaam te zijn en mee te kunnen doen met de samenleving.  

Waar vindt het gesprek plaats?  

Het keukentafelgesprek vindt niet altijd thuis plaats. Het kan ook plaatsvinden in bijvoorbeeld een wijkcentrum of gemeentehuis of zelfs soms telefonisch of schriftelijk.   

Tips voor het keukentafelgesprek

  1. Bereid je goed voor
  2. Schrijf op wat je belangrijk vindt voorafgaand aan het gesprek
  3. Geef in het gesprek een reëel beeld van jouw mantelzorgsituatie
  4. Vergeet geen vragen te stellen
  5. Vraag om een gespreksverslag

Hoe vraag ik een keukentafelgesprek aan?  

Per gemeente is het verschillend hoe je het gesprek kunt aanvragen. Wat in elk geval gelijk is dat je altijd bij de gemeente van de zorgvrager moet zijn en dat er een afspraak gemaakt wordt. Vaak staat het onder WMO, soms onder zorg en welzijn of ondersteuning. Het kan zijn dat er een telefoonnummer is wat je belt om een afspraak te maken. Soms kun je ook online het gesprek aanvragen met een button of een formulier wat je in kunt vullen en mailen. Kom je er niet uit dan kun je altijd met Fello bellen zodat we kunnen meekijken hoe het bij jouw gemeente geregeld is.