"Ik ben geen mantelzorger"

“Ik moest met jullie bellen van mijn leidinggevende, maar ik ben geen mantelzorger.”
Artikel blog Caroline

Zo beginnen mijn gesprekken vaak met medewerkers die contact opnemen met Fello. We zijn al ruim 5 jaar bezig met het bedenken en ontwikkelen van concepten voor mantelzorgers. De eerste les die we leerden is dat mantelzorgers zich vaak niet herkennen in die term. Want mantelzorgen klinkt groots en meeslepend. ‘Ik doe dat toch gewoon’, zeggen ze dan. Het blijft confronterend.

En omdat ze zichzelf niet herkennen, of misschien niet eens weten dat er überhaupt zoiets als mantelzorg bestaat weten ze dus ook niet dat er hulp is. Er zijn instanties, mensen en regels die zich inzetten voor de mantelzorger. Maar dan moet je wel weten dat je het bent.

Het gaat mij er ook niet om dat je persé dat stempeltje moet hebben, want mantelzorg bepaalt niet wie je bent. Het overkomt je, sterker nog ik denk dat we allemaal in ons leven een keer mantelzorger zullen zijn. Je zorgt voor je partner, je vader, je moeder, kind of iemand anders in je omgeving. Omdat je van die persoon houdt, omdat niemand anders het kan, omdat het vanzelfsprekend is, omdat die persoon dat nodig heeft, om ontelbaar veel redenen. Maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Je bent mantelzorger en daarbij komt er veel op je af. En dat is niet altijd gemakkelijk.

Een leidinggevende weet wie er mantelzorger is

We zijn nog maar net begonnen met ons concept via werkgevers, maar we zien nu al de belangrijke taak voor (team)managers. Zij zien vaak als eerste dat een collega voor een naaste zorgt. En dat die collega soms moeite heeft om werk en privé te combineren, meer stress ervaart, verdrietig is. Zij zien ook dat die collega dolgraag wil werken omdat het ook afleiding, collegialiteit en voldoening biedt.

Fello maakt zich hard om organisaties bekend te maken met het fenomeen mantelzorg. Wat is het nou eigenlijk, wanneer ben je mantelzorger en welke hulp is er voor je? Het is bij Fello niet belangrijk hoeveel uur je voor iemand zorgt, of het  langdurig  is of dat de relatie met voor wie je zorgt wel logisch is. Ik herken dat zelf ook wel. Mijn moeder is mantelzorger voor mijn vader. Maar soms ben ik samen met mijn broer en zus ook een beetje mantelzorger voor beiden. Dat is (nog) geen zware taak in uren, maar het is soms wel stressvol als ik iets uit moet zoeken en weer van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

Fello wil er zijn voor werkende mantelzorgers. Samen met werkgevers zorgen we dat werkende mantelzorgers coaching krijgen en op weg worden geholpen met hun zorg- en regeltaken. Ons doel is op deze manier werkende mantelzorgers in staat stellen werk, privé en mantelzorg goed te combineren. Om dat te bereiken kunnen ze met elke vraag of probleem die ze tegenkomen bij het zorgen bij ons terecht. Want het is belangrijk om juist níet te wachten tot het water aan je lippen staat. Want daar is niemand bij gebaat.

Solidariteit voor mantelzorgers

Eén organisatie is niet in staat noch verantwoordelijk om de problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen op te lossen. Het is een groot maatschappelijk vraagstuk en juist daarom willen wij met Fello organisaties verenigen om dit met elkaar te kunnen doen.

We verbinden organisaties en hun mantelzorgende medewerkers aan elkaar om samen de voor de maatschappij zo belangrijke taak van mantelzorgers solidair te ondersteunen. Werkgevers betalen bij ons een abonnement en zorgen daarmee dat hun mantelzorgende medewerkers kosteloos bij onze coaches terecht kunnen.

Geschreven door: Caroline Smeets, Impact Lead Voor Elkaar Holding