Blog -
Tips
Met deze tips kan jouw naaste langer thuis wonen
De overheid stimuleert het langer thuis blijven wonen en natuurlijk wil iedereen ook zo lang mogelijk zelfstandig op zijn eigen stekje blijven wonen. Misschien duurt het nog even voordat je ouder, tante of andere naaste in zo’n situatie komt, maar het kan ook zijn dat dit onderwerp binnenkort actueel wordt bij hen.
Het liefst schuif je zulke beslissingen zo ver mogelijk voor je uit. Toch kan het de nodige rust opleveren als je helder voor ogen hebt welke faciliteiten er zijn om je te helpen en welke mogelijke aanpassingen er nu al aan het huis gedaan kunnen worden. Daarom hebben we een paar praktische doe-het-alvast-zelf-tips en een aantal mogelijkheden voor hulp van buitenaf zodat je familielid zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen. Komt-ie:
Aanpassingen aan huis
- Ruimte maken. Want we willen natuurlijk niet dat iemand zich regelmatig stoot of ergens over struikelt. Dan ben je verder van huis.
- Vergeet ook eventuele drempels niet weg te halen, je weet nooit of je naaste in een rolstoel belandt.
- Een traplift. Het is een fijn idee dat degene voor wie je zorgt niet onnodig een gevaarlijke trap moet betreden. Je kunt ook besluiten om het bed naar beneden te verplaatsen.
- Over het bed gesproken, het kan handig zijn om een speciaal seniorenbed aan te schaffen die automatisch omhoog en omlaag kan.
- Het is voor iemand prettig om zo lang mogelijk zelf te kunnen douchen. Een zitje in de douche met handsteunen is geen overbodige luxe.
- Die handsteunen zijn trouwens ook handig voor in het toilet. Er bestaan ook speciale hogere wc’s, zodat iemand niet zo ver door zijn of haar knieën hoeft te zakken.
- Het zicht is een van de dingen die vaak sterk achteruitgaat bij oudere mensen. Een telefoon en afstandsbediening met grote duidelijke knoppen doet wonderen.
- Het initiatief lekkerblijvenwonen.nl kan helpen bij het veilig maken van een woning. Denk bijvoorbeeld aan camerabewaking, zodat iemand kan zien wie er voor de deur staat.
Je kunt ook denken aan extra hulp van buitenaf
- Als iedere dag een maaltijd koken een steeds groter risico wordt voor je familielid of andere naaste, kun je ervoor kiezen om het gasfornuis te vervangen door elektrisch koken. Het is vooral belangrijk om dat te doen als iemand vergeetachtig wordt. Dan voorkom je dat het gas aanstaat zonder dat iemand het weet.
- Wanneer zelf koken niet meer lukt zijn er verschillende alternatieven. Kijk eens naar Thuisgekookt, zij zoeken een buurtgenoot die een of twee keer in de week maaltijden voor je naaste kookt. Ook kun je in bijna iedere gemeente gebruik maken van een maaltijdservice (bijvoorbeeld Tafeltje Dekje). Degene waar je voor zorgt krijgt dan iedere middag of avond warm eten voorgeschoteld.
- Je kunt ervoor kiezen om regelmatig iemand langs te laten komen bij je naaste. Op die manier weet je zeker dat hij of zij dan iedere dag iemand ziet. Google maar eens op ‘buurtzorg’, er zijn diverse lokale initiatieven.
- Een schoonmaakhulp kan trouwens ook veel zorgen uit handen nemen. Het is toch prettig als het huis van je vader, moeder of buur lekker schoon blijft en er zo ook wekelijks nog een gezellig sociaal contact is.
- Er zijn waarschijnlijk genoeg mensen in de buurt die het leuk vinden om af en toe te helpen, of om gewoon eens per week op de koffie te komen. Een gedeelde agenda helpt om deze mensen te mobiliseren. Met een simpele blik op de smartphone kunnen ze zien dat je naaste die dag geen bezoek heeft gehad, of dat er nog wat boodschappen gedaan moeten worden.
- Het is geen fijne gedachte, maar het kan zijn dat iemand valt en niet meer in staat is om zelf op te staan. Als iemand slecht ter been is, kan het handig zijn om een alarmknop te regelen. Als iemand op de knop drukt, wordt automatisch contact gezocht om degene te helpen. Je kunt zelf kiezen wie in zo’n geval een melding krijgt.