Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): zo werkt het

Het is de bedoeling jij en ik zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het liefst zelfstandig natuurlijk, maar dat is niet altijd een optie. Soms heb je gewoon een beetje hulp nodig. En laat daar nou nét een speciale wet voor zijn: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De uitvoering van de Wmo ligt in handen van de gemeenten. Fello zocht uit hoe de Wmo wet werkt.
Artikel Wmo

Wat is de Wmo

De Wmo biedt ondersteuning en hulp, zodat jij en ik zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een boodschappendienst, het installeren van een traplift of gebruikmaken van een rolstoeltaxi.

Wmo voorzieningen

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo wet. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten voorzieningen:

Algemene voorzieningen

Algemene voorzieningen zijn beschikbaar voor iedereen die dat nodig heeft, zoals:

  • een boodschappendienst
    Je kunt op verschillende manieren hulp krijgen als het niet meer lukt om zelfstandig boodschappen te doen. Je boodschappen kunnen bijvoorbeeld worden bezorgd, je kunt hulp krijgen van een vrijwilliger of de buren of familie en vrienden inschakelen.
  • een maaltijdservice
    Er zijn meerdere initiatieven die maaltijden verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan Tafeltje Dekje. Dit initiatief vind je door heel Nederland. Zij zorgen voor een gezonde maaltijd aan huis.
  • het organiseren van activiteiten, bijvoorbeeld in een buurthuis
    Mensen die zich vaak eenzaam voelen of in een sociaal isolement zijn geraakt, kunnen opfleuren van een activiteit in de buurt. Ze komen weer buiten, maken een praatje met de buren en leggen nieuwe contacten voor de toekomst.

Maatwerkvoorzieningen

Maatwerkvoorzieningen worden afgestemd op de leefsituatie en gezondheid van een persoon. Denk bijvoorbeeld aan:

Vervoersvoorzieningen

Vervoersvoorzieningen zijn geschikt voor mensen die zich anders niet kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld:

  • gebruik maken van een rolstoeltaxi
  • aanpassing aan de auto
  • een scootmobiel

Wmo: pgb of hulp in natura

Stel, je hebt recht op hulp en ondersteuning vanuit de Wmo. Dan heb je de keuze uit een persoonsgebonden budget (pgb) of hulp in natura. Met een pgb kun je zelf hulp of zorg inkopen. Bij hulp in natura krijg je begeleiding en ondersteuning via instellingen waarmee de gemeente een afspraak heeft gemaakt. Een pgb of hulp in natura vanuit de Wmo vraag je ook aan via het Wmo-loket van jouw gemeente.

Eigen bijdrage Wmo

Hulp en ondersteuning vanuit de Wmo is niet helemaal gratis. Je moet een eigen bijdrage betalen. Voor maatwerkvoorzieningen betaal je in 2024 een eigen bijdrage van maximaal 20,60 euro per maand, maar dit bedrag kan ook lager zijn. De eigen bijdrage voor algemene voorzieningen wordt bepaald aan de hand van je leeftijd en die van je partner. Op de website van CAK kun je jouw eigen bijdrage berekenen. Je krijgt dan een indicatie van het te betalen bedrag per maand. 

Aanvraag Wmo

Wil jij hulp en ondersteuning aanvragen? Maak dan een afspraak bij het Wmo-loket van jouw gemeente. Vaak kun je online een formulier invullen waarna iemand van de gemeente contact met je opneemt voor het maken van een afspraak. Tijdens deze afspraak onderzoekt een consulent van de gemeente jouw situatie, in hoeverre je zelfstandig bent én wat familie en naasten voor jou kunnen betekenen in de vorm van mantelzorg. Op basis van dit gesprek wordt een verslag gemaakt. Hierin staat of je in aanmerking komt voor de Wmo en lees je de mogelijke vervolgstappen.

Heb je nog vragen over de Wmo? Neem dan contact op met jouw gemeente. Zij weten precies waar jij eventueel recht op hebt. Heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op.