Zorgen voor dementerende ouderen? Zo raak je niet overbelast!
Niemand neemt het je kwalijk als je opgeslokt wordt door de zorg voor een ander. Sterker nog, het siert je. Maar het is wél slecht voor jouw eigen gezondheid. Overbelasting bij mantelzorg ligt altijd op de loer. Het sluipt erin, zeker als er dementie in het spel is. Deze onvoorspelbare ziekte kan in korte tijd voor grote veranderingen zorgen.
Oké, genoeg bangmakerij. We willen oplossingen. Dat komt goed uit, want je kunt stress en overbelasting heel goed voorkomen. Namelijk zo:
Lees wat mantelzorg bij dementie inhoudt
Niemand kan zich écht goed voorbereiden op dementie. De uitwerking ervan is bij iedereen anders. Maar als jij voor iemand met dementie zorgt is het wel fijn om een béétje te weten wat je te wachten staat. Denk bijvoorbeeld aan de symptomen die kunnen optreden of hoe een persoon met dementie kan veranderen.
Hoe herken je dementie?
Dementie heeft op ieder mens een andere uitwerking. Over het algemeen kun je dementie herkennen aan terugkerende geheugenklachten, veranderingen in karakter en gedragsproblemen. Veelvoorkomende symptomen zijn:
- Vergissen in tijd
- Spullen kwijtraken
- Onrustig zijn
- Vergeetachtigheid
- Problemen met dagelijkse handelingen
- Terugtrekken uit sociale activiteiten
Wat zijn de oorzaken van dementie?
Naar de oorzaken van dementie wordt veel onderzoek gedaan. Het is niet helemaal duidelijk welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte, maar er zijn wel een aantal punten die de kans op dementie kunnen vergroten:
- Weinig bewegen
- Een hoge bloeddruk
- Diabetes
- Sterk overgewicht
- Roken
- Een slechte nierfunctie
- Weinig mentale activiteit
Zoek een vertrouwenspersoon
Denken dat je het allemaal wel alleen kan is de grootste fout die je kunt maken. Als je voor iemand zorgt, zet je jezelf op de tweede plaats. Dat mag best, maar voorkom dat je jezelf helemaal vergeet en doet alsof het heel goed met je gaat. Dan ben je namelijk veel verder van huis. Bovendien is zorgen voor iemand met dementie zwaar. Daar is geen twijfel over mogelijk. De persoon voor wie je zorgt kan langzaam veranderen. En die verandering is vaak niet prettig. Dementiezorg vraagt om veel aanpassingsvermogen en energie. Praat daarom over hoe je jíj? voelt. Praat over hoe je je voelt. Zoek iemand bij wie je dat kan en spui regelmatig gewoon even over de situatie. Dat lucht op.
Regel praktische hulp bij dementie
Voor je vader of moeder zorgen kan heel hectisch zijn, waardoor je vergeet om af en toe leuke dingen te doen. Wat dacht je van een rondje rijden en plekken bezoeken waar je vader of moeder vroeger graag kwam? Samen herinneringen ophalen is veel belangrijker dan een schoon huis. Besteed die praktische hulp uit, zodat jij meer qualitytime overhoudt. Bij het Wmo loket van je gemeente kun je huishoudelijke hulp of wijkverpleging aanvragen.
Dementiezorg doe je niet alleen
In je eentje alle ballen hoog houden gaat heel even goed, maar op de lange termijn raak je oververmoeid. Betrek daarom familieleden bij de zorg voor dementerende ouderen. Dat zorgt voor rust en de kans is groot dat je familieleden het fijn vinden om iets te kunnen doen. Om ervoor te zorgen dat de communicatie rondom de zorg voor je vader of moeder goed verloopt, kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een gedeelde agenda. Zo'n agenda laat je in één oogopslag zien wie wat en wanneer gaat doen. Je kunt via de app ook gemakkelijk taken verdelen en elkaar op de hoogte houden.
Lees verder
Bij de zorg voor dementerende mensen zijn vaak de momenten van helderheid, herkenning en contact erg belangrijk, zowel voor degene met dementie als voor mantelzorger of familie. Manon Bruinsma van Music & Memory vertelt in onze blog over de kracht van muziek bij dementie. Ontdek hoe muziek kan helpen in de communicatie bij mensen met dementie!