De werkgever vertelt: Eric van Schagen

Eric van Schagen is CEO bij Simac. Wij interviewden hem. Hij vertelt ons over zijn kijk op werk en mantelzorg, en waarom hij Fello zijn werknemers aanbiedt.
Fello Eric van Schagen

De combinatie van werk & mantelzorg

Wij zijn binnen Simac aan de slag gegaan met wat we nog meer willen betekenen naast salaris, een goede werkgever met dito arbeidsvoorwaarden en een fijne werkplek? We vinden vooral ook dat onze mensen goed in hun vel moeten zitten. Dat zit met name ook in de vitaliteit en gezondheid van mensen. Daar hoort ook mentale gezondheid bij. Dankzij de mensen van Fello kwamen we in aanraking met het onderzoek naar mantelzorg op de werkvloer en wat voor gezondheidsproblemen dat met zich mee kan brengen. Daar kunnen we mensen dus écht bij helpen, mét invloed op de productiviteit. Het zit hem in eerste instantie in de betrokkenheid en dat mensen zich fijn en goed voelen. Maar uiteindelijk vertaal je dat ook op lange termijn economisch.

 

Wat zijn de kansen?

De mentaliteit is aan het omschakelen. Naast thema’s als duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid is mantelzorg één van de dingen die op ons pad komt. Je weet gewoon dat het steeds moeilijker wordt om iedereen professionele zorg te bieden en oudere mensen willen ook graag langer thuis blijven wonen. Daardoor komt de zorg meer bij de familie te liggen en dat kost energie zeker als ze dat op afstand moeten doen. Dit is een thema dat gaat groeien.

Goed werkgeverschap en mantelzorg

Het écht iets willen proberen en betekenen voor je medewerkers. Dat zijn we zijn in stappen aan het onderzoeken. Dit is nieuw. In combinatie met de krappe arbeidsmarkt moeten bedrijven wel dit soort dingen oppakken. Het is nodig om aan de juiste medewerkers te komen, ze te behouden en ze optimaal te faciliteren. Voorlopende bedrijven pakken het nu op, de rest gaat zeker volgen.

“Goede zorg voor je mensen betekent dat zij hun eigen verantwoordelijkheid nemen en dat je daarin als goede werkgever faciliteert.”

Verborgen probleem

Voor een aantal is het de vraag of de investering gelijk is aan wat je ervoor terugkrijgt? Je biedt het iedereen aan, maar het wordt vooralsnog maar door een klein percentage gebruikt. Hoe ver ga ik om mijn mensen te helpen, terwijl -het lijkt alsof- mijn organisatie het probleem niet heeft. Daarnaast wordt het ook door de werknemer zelf nog niet als probleem van de werkgever gezien. Die denkt: het is mijn verantwoordelijkheid, ik ga het daar niet met mijn werkgever over hebben. Maar dat is niet verstandig want het heeft veel invloed op je mentale gezondheid en dus op je fitheid en je concentratie op je werk. Met Fello openen we de discussie op dit gevoelige onderwerp.


Benieuwd of er in jouw team ook mantelzorgers zitten? Zo herken jij mantelzorgers in je team!


Ook interesse in een samenwerking met Fello? Neem dan contact met op ons op!