Een familielid verhuizen doe je zo

Er komt een moment dat degene voor wie je zorgt niet meer thuis kan wonen. De stap naar een verpleeghuis is groot. Los van de praktische zaken die bij een verhuizing komen kijken zijn er vaak ook heel wat emoties mee gemoeid. De verhuizing is vaak gebaseerd op gezondheidsredenen en niet op de wil om te verhuizen. Daarnaast hebben ouderen vaak voor een lange periode op dezelfde plek gewoond, dit maakt het afscheid extra moeilijk.
artikel familielid verhuizen

Herkenning

Verandering heeft op ouderen vaak een grote impact. Laat staan als iemand dan zijn eigen vertrouwde huis moet verlaten. De verhuizing naar een veel kleinere en soms zelfs gedeelde ruimte is niet bepaald makkelijk. Om deze heftige overstap enigszins te verzachten hebben we enkele suggesties. Je kunt bijvoorbeeld de nieuwe woonruimte voor je familielid huiselijk maken door foto’s, boeken en schilderijen mee te nemen uit het oude huis. Maar denk ook aan zijn of haar eigen dekbedovertrek of misschien zelfs lievelingsstoel, en als het mogelijk is gebruik dan dezelfde raamvitrage.

Stickers plakken

Je kunt een heleboel eigen spullen meenemen naar het verzorgingstehuis, maar een paar essentiële herkenningspunten blijven helaas achter. Neem bijvoorbeeld de voordeur. Niets is zo herkenbaar als de deur waar je familielid (als het even kan) vijftig jaar of langer gebruik van heeft gemaakt. Maar wat dacht je van een opplakdeur? Laat een grote sticker maken van de voordeur. Net zo makkelijk. Hetzelfde kun je doen met het vloerkleed. In verband met valgevaar is het niet verstandig om een echt kleed mee te verhuizen, maar een afbeelding ervan op de vloer doet wonderen.

Adres wijzigen?

Het is goed om van tevoren na te denken waar de post van je familielid naartoe wordt gestuurd. Dat kan natuurlijk gewoon naar het verzorgingstehuis, maar misschien is het wel veel handiger om te kiezen voor iemand uit de familie. Dat voorkomt een hoop onnodige verwarring en stress bij degene voor wie je zorgt.

Schrijf een verhaal

Het is voor het personeel fijn om een nieuwe bewoner zo snel mogelijk te leren kennen. Als familielid kun je op een rij zetten wat iemand gewend is om te doen gedurende de dag, wat zijn of haar hobby’s zijn en wat ‘ie graag nuttigt. Een neutje bijvoorbeeld. Of port, kan ook. Gooi het onderwerp even in de familie app. Zo vergeten jullie niet de kleine routines die makkelijk zijn voort te zetten in de nieuwe woning.

Levensboek

Naast een lijstje met wensen en gewenningen kun je ook de levensloop van je familielid illustreren met foto’s. Plak bijvoorbeeld klassenfoto’s, familieportretten en trouwfoto’s in chronologische volgorde in een boek, zodat je daar met je familielid doorheen kunt bladeren. Zo kun je samen herinneringen ophalen.

Muziek

Als je de vakantiehit van tien jaar geleden hoort, doet dat je denken aan die geweldige reis naar (vul in) met (vul in). Naar Frankrijk met je vrienden bijvoorbeeld. Je krijgt een glimlach op je gezicht en rakelt (gênante) anekdotes op. Zoek eens op waar je familielid vroeger naar luisterde en welke muziek belangrijk voor hem was en geef de verloren herinneringen aan hem terug. In ruil voor een glimlach van oor tot oor.