Fello leidt medewerkers Rijnstate op tot mantelzorgambassadeurs

Dit artikel verscheen eerder op de site van Rijnstate.

Je partner verzorgen omdat hij of zij een gebroken enkel heeft, de weekboodschappen doen voor de buurman die dat zelf niet meer kan, of veel zorgen voor je zieke kind. Stuk voor stuk voorbeelden van mantelzorg. Veel medewerkers van Rijnstate zijn naast hun werk ook nog mantelzorger – soms zelfs zonder dat ze het weten. Veel mensen zien mantelzorg namelijk als vanzelfsprekend. Maar dat wil niet zeggen dat ze het alleen hoeven te doen.
Portretfoto Esther Buil en Astrid Janssen: mantelzorgambassadeurs bij Rijnstate

Mantelzorgambassadeurs Astrid Janssen en Esther Buil.

De rol van een mantelzorgambassadeur

Esther Buil en Astrid Janssen worden momenteel opgeleid tot mantelzorgambassadeur binnen Rijnstate. Esther: “Een mantelzorgambassadeur is iemand die de hulp bij mantelzorg faciliteert. Van een luisterend oor tot aan het wegwijs maken in de wirwar van instanties waar een mantelzorger mee te maken krijgt, maar ook hulp bieden bij praktische zaken. Rijnstate heeft Fello in de arm genomen als samenwerkingspartner op het gebied van mantelzorg.” Esther benadrukt dat bewustwording op de werkvloer belangrijk is: “Mantelzorgers zijn zich er vaak niet van bewust dat ze mantelzorger zijn, omdat ze zorgen voor een ander als vanzelfsprekend zien.”

Werkende mantelzorgers voelen van beide kanten druk. Ze willen hun werk niet tekort doen en de zorg voor hun dierbaren zeker niet. Dat kan zorgen voor stress, minder tijd voor zichzelf, en verzuim op het werk. Door deze collega’s zowel mentaal als emotioneel en soms ook praktisch te ondersteunen, willen we ervoor zorgen dat zij niet uitvallen vanwege de belastbaarheid thuis.

‘Jij werkt toch in de zorg?’

Astrid: “Mensen die mantelzorgen vinden het vaak vanzelfsprekend dat ze naast hun werk ook nog zorgen voor een dierbare die dat nodig heeft. Zeker mensen die in de zorg werken.” 

Dat herkent ook Ilse Kuster, die naast haar baan als verpleegkundige op de Kinderafdeling in Rijnstate, ook nog mantelzorger is. Ze zorgt voor haar partner, eigen ouders en ook haar schoonouders. “Het is ook logisch dat ze mij vragen – ik werk toch immers in de zorg? Maar dat heeft ook nadelen. Zo heb ik veel eerder in de gaten wat de consequenties van een diagnose kunnen zijn. En ben ik er dus ook veel meer mee bezig in mijn hoofd.”

Portretfoto Ilse Kuster: mantelzorger en werkzaam als verpleegkundige bij Rijnstate

Verpleegkundige en mantelzorger Ilse Kuster

Een luisterend oor voor de mantelzorger

Dat wil niet zeggen dat ze niet om hulp kunnen vragen, vindt Astrid. “Zelfzorg is heel belangrijk. Je mag vragen om hulp. Al is het maar om je veerkracht te behouden of terug te vinden. En in een vroeg stadium erkennen dat je mantelzorger bent, heel duidelijk zijn over wat je kunt, wilt en hiervoor nodig hebt”. Ilse onderkent dat. “Mantelzorgen is emotioneel veel zwaarder dan mijn werk in Rijnstate. Daarom is een mantelzorgcoach zo fijn – als luisterend oor, maar ze kijkt ook mee bij dingen waar wij gebruik van zouden kunnen maken en waar we terechtkunnen. Dat zijn allemaal wegen die ik niet ken.”

Het Fello ambassadeursprogramma

Ons ambassadeursprogramma biedt een structurele aanpak om mantelzorg continu onder de aandacht te brengen en te houden in jouw organisatie. Dit programma transformeert medewerkers in drijvende krachten achter mantelzorgbewustzijn. Het ambassadeursprogramma is een samenwerking tussen StAZ en Fello en deelname is gratis voor ziekenhuizen, laboratoria en revalidatiecentra.

Lees verder

Interesse in het programma?

Deelname aan het ambassadeursprogramma is gratis voor ziekenhuizen, revalidatiecentra en laboratoria. Wil je meer weten of je aanmelden voor het programma? Neem dan contact met ons op!

Blijf op de hoogte over het thema mantelzorg met onze nieuwsbrief.
Lees onze privacy verklaring voor meer informatie over de verwerking van jouw persoonsgegevens.