Hoe ga je om met depressie bij ouderen
Veel ouderen voelen zich eenzaam of zijn verdrietig omdat ze veel dierbaren verliezen. Tel daar de lichamelijke klachten bij op, zoals hoofd- en rugpijn, verstoppingen of hartkloppingen, en het is logisch dat iemand niet lekker in z’n vel zit. Maar dat hoort bij de leeftijd, toch? Niet dus. Het is niet vanzelfsprekend dat ouderen zich neerslachtig voelen.
Depressie bij ouderen herken je door de volgende symptomen:
- Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en besluiteloosheid
- Slaapproblemen, zoals vaak wakker worden en moeilijk uit bed komen
- Lichamelijke klachten, zoals een droge mond, onverklaarbare pijn, duizeligheid, trillende handen en een druk op de borst
- Somberheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid
Soorten depressie bij ouderen
Een depressie bij ouderen wordt niet altijd herkend, omdat het vaak niet gepaard gaat met extreme somberheid. Vaker is de stemming mat en gelaten. Het ontstaan een depressie bij ouderen kan aan verschillende factoren liggen. Denk bijvoorbeeld aan erfelijkheid, een verdrietige gebeurtenis of bepaalde persoonlijke eigenschappen, zoals het vermogen om problemen op te lossen en steun te vragen.
Gelukkig is depressiviteit bij ouderen goed te behandelen. Er bestaan bijvoorbeeld speciale therapiegroepen en cursussen voor ouderen. Vaak biedt het contact met lotgenoten in deze groepen voor steun en herkenning, waardoor mensen opknappen. Zo niet, dan kun je ook denken aan cognitieve gedragstherapie, mindfulness of een behandeling met medicijnen. Vraag de huisarts om advies, hij of zij helpt je op weg. Als mantelzorger of familielid kun je ook iets doen om de situatie dragelijker te maken.
Behandeling depressie bij ouderen
Zorg ervoor dat iemand zich begrepen voelt. Roep dus niet zomaar dat hij niet moet zeuren. Dat werkt juist averechts. Maar ga ook niet mee in de depressie. Probeer vertrouwen, optimisme en warmte uit te stralen.
Een vast dagritme helpt bij het herstellen van een depressie. Het is ook van belang dat ouderen zo lang mogelijk dingen zelf blijven doen, dat geeft vertrouwen. Motiveer iemand om zichzelf aan te kleden, drie keer per dag te eten en op vaste tijden naar bed te gaan.
Twijfel je of je thuiszorg in moet schakelen? Het is belangrijk dat je iemand zoveel mogelijk betrekt bij die keuze en zelf laat beslissen. Dan laat je iemand in zijn waarde. De praktische uitvoering van zo’n besluit kun jij wel voor je rekening nemen.
Geef iemand het gevoel dat hij bij jou terecht kan om over zijn gevoelens te praten. Zorg ervoor dat je goed luistert en zijn gevoelens van eenzaamheid en somberheid niet wegpraat. Probeer iemand niet eindeloos op te vrolijken en geef ook niet zomaar advies of tips.
Het is belangrijk om te laten merken dat je iemand niet in de steek laat. Ga regelmatig langs en maak een wandeling samen. Beweging kan een depressieve stemming verbeteren.
Iemand met een depressie heeft moeite met de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen en het huishouden. Maar neem die taken niet zomaar over. Vraag of je ergens mee kunt helpen. Geduld is een schone zaak.