Hoe voorkom je oververhitting bij ouderen

Op een tropische dag in augustus doe je niets liever dan afkoelen in de schaduw met een glas koud water. Maar dat is niet voor iedereen voldoende. Ouderen hebben minder dorst en zweten weinig, waardoor de warmte gevaarlijk kan zijn. Hoe voorkom je dat iemand uitdroogt of oververhit raakt?
Artikel oververhitting

Het regelen van de lichaamstemperatuur werkt bij ouderen niet meer naar behoren. Ook de nieren functioneren minder goed. Ouderen met diabetes, een aandoening aan het hart, de nieren of de longen, of een afwijking aan het zenuwstelsel zijn extra kwetsbaar voor hitte.

Symptomen

De symptomen van oververhitting lijken niet ernstig, maar het is verstandig om alert te zijn:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Duizelig bij het opstaan
  • Donkere urine en minder plassen
  • Spierkrampen
  • Slaperigheid of prikkelbaar

Bij ernstige oververhitting worden ouderen suf of verward, ze kunnen last krijgen van hartritmestoornissen en zelfs in coma raken en overlijden.

Voorkomen

Gelukkig kun je een hoop doen om oververhitting te voorkomen.

  1. Twee liter water, thee of bouillon per dag drinken. Ook als iemand geen dorst heeft. Het is verstandig om nog meer te drinken als iemand zweet of de urine donkerder wordt.
  2. Het kan zijn dat iemand vanwege zijn gezondheid, bijvoorbeeld bij hartfalen, weinig mag drinken. Overleg dan met een arts.
  3. Zorg ervoor dat iemand goed blijft eten en voeg extra zout toe.
  4. Je kunt ook een ORS-drankje aanbieden, dat is een oplossing met suiker en zout. ORS haal je bij de apotheek of drogist, maar kun je ook zelf maken.
  5. Als iemand naar buiten gaat is het verstandig om een zonnebril, hoed en luchtige kleding van katoen of linnen te dragen.
  6. Zorg voor verkoeling in de vorm van een lauwe douche, een voetenbadje of een natte handdoek op het hoofd, in de nek of op de polsen.
  7. Doe de ramen en gordijnen overdag dicht en zet de boel ’s avonds en ’s nachts open zodat het kan doorluchten.

Fijne zomer!