Huishoudelijke hulp: zelf regelen of via de gemeente ?
Als huishoudelijke taken (zoals schoonmaken, opruimen, koken of de was doen) lichamelijk of geestelijk niet (meer) zelfstandig kunnen worden uitgevoerd, is het mogelijk om huishoudelijke hulp aan te vragen bij het zorgloket van de gemeente. De gemeente beoordeelt of je in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp.
Soms een familielid of bekende een rol spelen in de benodigde ondersteuning . De gemeente verwacht in ieder geval dat alle volwassenen die in het huishouden wonen, hun steentje kunnen bijdragen.
Als de huishoudelijke hulp die nodig is niet kan worden verkregen via het eigen sociale netwerk, wijst de gemeente uiteindelijk de benodigde ondersteuning toe. Houd hierbij rekening met langere wachtlijsten.
De werkwijze kan per gemeente in Nederland verschillen. Neem daarom altijd contact op met het zorgloket van de gemeente voor de juiste informatie.
Eigen bijdrage Wmo (abonnementstarief)
Je betaalt voor de meeste Wmo hulp en ondersteuning maximaal € 20,60 per maand. Dit wordt het abonnementstarief genoemd. Het abonnementstarief geldt voor alle maatwerkvoorzieningen en voor de algemene voorzieningen waarbij sprake is van een duurzame hulpverleningsrelatie. Een duurzame hulpverleningsrelatie wil zeggen dat je naaste voor een langere periode vaste begeleiding of hulp krijgt. Bijvoorbeeld iemand die bij hem of haar schoonmaakt of de administratie doet. Dit abonnementstarief geldt voor iedereen, ongeacht inkomen, vermogen of gebruik. Het gaat om een maximumtarief. Dit betekent dat gemeenten een lagere eigen bijdrage mogen vaststellen. Bijvoorbeeld voor huishoudens met een minimuminkomen. Heb je vragen over welke voorzieningen in de gemeente van jouw naaste onder het abonnementstarief vallen, neem dan contact op met het Wmo-loket in de betreffende gemeente.
Voor 2024 is het abonnementstarief bedrag max. € 20,60 per maand.
Zelfstandigheid versus ondersteuning
Het zelf regelen van huishoudelijke hulp kan ook een gevoel van zelfstandigheid geven. Je bent minder afhankelijk van de regels en bureaucratie van de gemeente. Aan de andere kant, de ondersteuning van de gemeente kan een zekerheid bieden die comfort geeft, vooral als je situatie complexer is.
Conclusie
De keuze tussen zelf huishoudelijke hulp regelen of dit via de gemeente doen, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Factoren zoals financiën, behoefte aan flexibiliteit, en de hoeveelheid benodigde hulp spelen allemaal een rol. Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar beide mogelijkheden en misschien zelfs ervaringen van anderen te raadplegen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat de gekozen route het beste past bij jouw levensstijl en behoeften. Kies wijs, en zorg dat je de steun krijgt die je verdient, op de manier die voor jou het prettigst is.