Zo lang mogelijk thuis wonen deel 2: makkelijke domotica

Stap 1 in zo lang mogelijk thuiswonen was: bouw een netwerk op. Je kunt dan de zorg voor iemand delen. The next step is hulp van domotica. Ik focus in dit blog op kleine, betaalbare hulpmiddelen om het voor jou en degene voor wie je zorgt makkelijker te maken.
Afbeelding artikel domotica

1. Wat gebeurt er in huis als jij er niet bent? Leefstijlmonitoring

Veel mensen vinden het wat raar of spannend als ze het gaan gebruiken. Het voelt raar om iemand ‘in de gaten te houden’. Toch is leefstijlmonitoring een perfect hulpmiddel om te zien of er iets verandert in het leefpatroon van degene voor wie je zorgt. Juist omdat er veel problemen mee voorkomen kunnen worden. Door een aantal sensoren in huis (geen camera’s) wordt het leefpatroon bekeken. Veranderingen in het leefpatroon worden snel en automatisch gesignaleerd. Denk hierbij aan: wel of niet vaak bezoeken van een bepaalde ruimte zoals het toilet en verandering in loopsnelheid. Hierdoor kan sneller worden ingegrepen. Ook kun je kiezen voor geavanceerde bewaking die hetzelfde werkt als de leefstijlmonitor maar doordat er meer sensoren worden geplaatst, komen noodsituaties direct aan het licht.

2. Personenalarmering

Een val in huis kan hele vervelende gevolgen hebben. Je kunt personenalarmering regelen waardoor iemand je direct op de hoogte kan brengen, zonder op te hoeven staan. Het gebruik van deze domotica kan een veilig gevoel geven voor degene voor wie je zorgt en voor jezelf als je maar op een knop hoeft te drukken voor hulp. Er zijn verschillende mogelijkheden van personenalarmering. Soms wordt deze vergoed door je zorgverzekeraar. De alarmopvolging kun je met jouw netwerk doen maar vaak ook met de thuiszorg afspreken. Zo is er altijd zo snel mogelijk iemand bij.

3. Communiceren op afstand

Je bent niet altijd bij degene voor wie je zorgt. Soms kun je er ook voor kiezen om niet langs te gaan maar te beeldbellen. Je kunt zorgen dat degene voor wie je zorgt kan bellen met Skype of Facetime maar er zijn bijvoorbeeld voor mensen met dementie ook speciale apps die dit ondersteunen, zoals de Dementia app.

4. Elektronische steun bij medicijninname

Als iemand zelf vergeet om medicijnen in te nemen dan kun jij die taak op je nemen. Of de thuiszorg komt langs. Er is ook een elektronische hulp. Bijvoorbeeld de ‘Medido’ die heel vaak gebruikt wordt. Deze herinnert iemand aan het nemen van medicijnen en zorgt dat de juiste medicijnen op het juiste moment worden aangeboden.

Probeer verschillende dingen uit om te bepalen of het past bij jou en degene voor wie je zorgt. Er wordt meer dan genoeg aangeboden!

5. Moderne domotica, robotdieren

Robots in de zorg. Over het algemeen staan mensen er nog wat huiverig tegenover. Er zijn de laatste tijd heel veel wetenschappelijke experimenten uitgevoerd met dieren en robobotdieren.

Robotdieren of sociale zorgrobots zijn een soort knuffeldieren die reageren op hun omgeving, bijvoorbeeld door geluid te maken of te bewegen. Deze robots komen voor in verschillende vormgeving en afmetingen, bijvoorbeeld een dinosaurus, een zeehondje of een hond of kat. De robot kan reageren op geluid, beweging en aanraking. Sommige robots laten ook emoties zien, bijvoorbeeld door geluid te maken en met de ogen te knipperen. Aan andere robots kun je weer opdrachten geven en samen met ze spelen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een huisdier een positieve invloed heeft op mensen met dementie en bij aandoeningen in het autistisch spectrum. Een dier verlaagt stress en de bloeddruk. Ook maakt een huisdier het leggen van sociale contacten gemakkelijker. Kan iemand niet (meer) voor een huisdier zorgen? Dan vindt men een robotdier een geschikt alternatief. In ouderenwinkels vindt je robotdieren die je ook thuis kunt gebruiken. Meer weten? Bekijk ook eens zorgrobotzeehond Paro die meestal in zorginstellingen gebruikt wordt.