Zorgverlof aanvragen: dit is alles wat je moet weten

Wist je dat je wettelijk recht hebt op zorgverlof als je werkt én iemand ondersteunt die hulpbehoevend is? Het maakt niet uit voor wie je zorgt. Dat kan je broer, zus, (groot)ouder, (klein)kind of huisgenoot zijn. Fello dook in de wereld van zorgverlof en zocht uit hoe het werkt.
Artikel  zorgverlof_aanvragen_dit_is_alles_wat_je_moet_weten.jpg

Wat is zorgverlof?

Zorgverlof is het recht op extra vrije dagen als je mantelzorger bent. In het kort:

  • Er bestaan verschillende soorten zorgverlof.
  • Een aanvraag doe je schriftelijk en twee weken van tevoren.
  • Zorgverlof opnemen heeft invloed op je salaris.

Verschillende soorten zorgverlof

Er zijn twee soorten zorgverlof: kortdurend zorgverlof en langdurig zorgverlof. We vertellen je de algemene regels, maar het kan zijn dat in jouw cao andere voorwaarden staan. Check dit dus van tevoren!

  • Kortdurend zorgverlof

Je mag maximaal twee keer per jaar een week zorgverlof opnemen. In die periode ontvang je 70% van je salaris. Werk je 40 uur per week? Dan heb je dus recht op maximaal 80 uur kortdurend zorgverlof. Het exacte aantal vrije dagen is afhankelijk van het aantal uren dat je per week werkt.

  • Langdurig zorgverlof

In het geval van langdurig zorgverlof mag je maximaal zes keer per jaar een week afwezig zijn, maar dan ontvang je geen salaris. Werk je 32 uur per week? Dan kun je jaarlijks in totaal 192 uur zorgverlof opnemen.

Zorgverlof opnemen

Je hebt recht op kortdurend of langdurig zorgverlof als de zorg voor een partner, kind, broer of zus, ouder of huisgenoot noodzakelijk is. Je mag dus geen verlof aanvragen als iemand in het ziekenhuis ligt, want dan krijgt hij of zij al verzorging.

Een aanvraag doe je altijd schriftelijk en zo snel mogelijk, het liefst twee weken van tevoren. Je werkgever kan namelijk nog om bewijs vragen en laten uitzoeken of jij de aangewezen persoon bent om de zorg te geven. In de aanvraag moet staan:

  • Voor wie je moet zorgen en waarom
  • Wanneer je wilt dat het verlof ingaat
  • Tot wanneer het verlof duurt

Kan een werkgever zorgverlof weigeren?

Ja, een werkgever mag een aanvraag van zorgverlof weigeren als het bedrijf in ernstige problemen komt. In dat geval kun je ook calamiteitenverlof of kort verzuimverlof aanvragen. Dit is een verlof voor spoedeisende, onvoorziene of bijzondere omstandigheden. Afhankelijk van de situatie duurt dit verlof een paar uren tot een paar dagen. Is het zorgverlof goedgekeurd? Dan kan je werkgever het tussentijds niet meer stopzetten.

Wettelijk recht op zorgverlof

In de meeste gevallen heb je dus recht op zorgverlof als je voor een ander zorgt, dus maak er gebruik van! Het kan voor veel rust zorgen. Je hebt alle tijd voor je naaste en je hoeft je niet druk te maken om werk-gerelateerde zaken. Geen onnodige stress dus. Bovendien voorkom je dan meteen dat je als mantelzorger overbelast raakt. En dat is ook niet onbelangrijk.

Let op

Zorgverlof heeft financiële gevolgen voor bijvoorbeeld pensioen en andere uitkeringen. Mogelijk kun je in aanmerking komen voor (hogere) inkomensafhankelijke bijdragen of toeslagen zoals kindertoeslag, zorgtoeslag of huurtoeslag.