Blog -
Tips
Zorgkantoren: de sleutel tot passende langdurige zorg
Een zorgkantoor is in Nederland verantwoordelijk voor het regelen van langdurige zorg die valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit betekent dat zij ervoor zorgen dat iedereen die recht heeft op zorg vanuit de Wlz, de juiste ondersteuning ontvangt.
Hoe werkt een zorgkantoor?
- Toegang tot zorg: Samen met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt het zorgkantoor of iemand in aanmerking komt voor langdurige zorg. Op basis van die indicatie wordt bepaald welke zorg iemand kan krijgen.
- Zorgtoewijzing: Vervolgens wijst het zorgkantoor de zorg toe aan gecontracteerde zorgaanbieders, variërend van thuiszorgorganisaties tot verpleeghuizen.
- Contractering: Elk zorgkantoor sluit afspraken met zorgaanbieders in de regio over de kwaliteit en de manier waarop zorg wordt geleverd.
- Financiering: Het zorgkantoor betaalt de zorgaanbieders en zorgt dat de financiële afhandeling goed verloopt.
- Regie in de regio: Omdat zorgkantoren regionaal werken, kunnen zij goed inspelen op de behoeften in hun eigen gebied. Ze werken hiervoor samen met gemeenten, zorgaanbieders en andere partijen.
- Ondersteuning en advies: Zorgkantoren beantwoorden vragen en helpen zorgvragers (en hun mantelzorgers) bij het maken van keuzes rondom langdurige zorg.
Waarom is een zorgkantoor belangrijk?
Met een zorgkantoor hebben mensen één loket voor alles wat te maken heeft met langdurige zorg. Zo weet je zeker dat je advies, ondersteuning en financiering vanuit één plek geregeld is, wat de zorg overzichtelijk en toegankelijk houdt.
Meer informatie?
Er zijn in Nederland meerdere zorgkantoren, elk verantwoordelijk voor een eigen regio. Ben je benieuwd welke zorgkantoren er zijn of wil je meer weten? Kijk dan op de website van ZN of neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat jij of je naaste de juiste hulp ontvangt.